Ягодова импровизация на тема "Парфе"

Едно импровизирано парфе с ягоди и кокос.




Необходими продукти за блата:

* 4 белтъка
* 4 супени лъжици брашно
* 4 супени лъжици захар
* по желание червена и зелена боя

Необходими продукти за ягодово парфе:

* 2 чаши течна подсладена сметана
* 2 пакетчета желатин др.Йоткер,накиснати в 2-3 лъжици студена вода
* 1 чаша от долната ягодова смес


Необходими продукти за ягодов желиран слой:


* 1 кг пресни ягоди,почистени и измити
* 1 чаша захар
* 2 пакетчета желатин др.Йоткер,накиснати в 2-3 лъжици студена вода


Необходими продукти за кокосово парфе:

* 2 чаши течна подсладена сметана
* 2 пакетчета желатин др.Йоткер,накиснати в 2-3 лъжици студена вода
* 1 чаша кокосови стърготини

Приготовление:

Отделят се част от ягодите за украса,а останалите леко се заваряват със захарта и се пасират на гладко пюре. Прибавя се накиснатия желатин към ягодовото пюре,разбърква се и се оставя в хладилника леко да стегне. Отделя се 1 чаша от сместа,която се добавя към сметаната за ягодовото парфе.Може да отделите 2-3 супени лъжици за намазването на ягодите за декорация отгоре.
За ягодовото парфе:
Разбива се сметаната и към нея се добавя отделената чаша ягодово пюре.Охлажда се в хладилника,докато леко започне да стяга.
За кокосовото парфе: Загрява се на водна баня накиснатия желатин,разбърква се да се разтвори и се оставя да се охлади.Сметаната се разбива,добавя се към нея охладения желатин.Разбива се и се добавят кокосовите стърготини.Разбърква се с лъжица.Оставя се в хладилника.

Приготвяне на блата:

Белтъците се разбиват на сняг,добавя се захарта, като разбиването продължава до образуването на твърди върхове.Брашното,се пресява над белтъците като се разбърква с шпатула.Ако искате да оцветите тестото го разделете на 3 части и добавете боя,като леко разбърквате.Поставят се оцветените теста в торбички и се шприцоват в тава,покрита с хартия.

Пече се около 5-6 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна или докато тестото леко се отдели от краищата на тавата.След като се извади от фурната се оставя за около 5 минути. Тогава се обръща върху влажна кърпа,хартията се отстранява внимателно и блата, с кърпата се завива на руло.

Сглобяване:
Развива се рулото от опечения блат и се изрязват две ленти с височина,колкото искаме да е висока тортата.В чинията,в която ще се поднася тортата се поставя ринга с регулиращ се диаметър.Поставят се двете ленти от блата от вътрешната страна на ринга.Изсипва се ягодовото парфе.Поставя се във фризера за няколко минути,за да стегне по-бързо.Върху него се изсипва ягодовото желе и отново във фризера.Най-отгоре се изсипва кокосовата смес.Поставя се в хладилника за няколко часа.

Най-отгоре се нареждат целите ягоди и се намазват с отделените 2-3 лъжици пюре или с разтворен и стопен на водна баня желатин.Ако пюрето се е стегнало леко го затоплете и с четка намажете ягодите.Тъй като са студени ягодите, желатина веднага ще се стегне.

Рецептата не е особена и кокосовото парфе може да се замени с друго.Вариантите са много,важно е да се спазва съотношението желатин:други съставки.Едно пакетче желатин за 500 мл течност.Важно е и да не се допуска да завира желатина.


Хубав ден на всички!

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни